050- 851 89 20

Gedempte Zuiderdiep 95
9711HD Groningen
info@schoneluchtgroningen.nl

7 ruimte technologieën die de wereld veranderden

Op 11 december 2017 ondertekende president Trump de Witte Huis-richtlijn inzake ruimtevaartbeleid 1, een wijziging in het nationale ruimtevaartbeleid dat voorziet in een door de VS geleid, geïntegreerd programma met partners uit de particuliere sector voor een menselijke terugkeer naar de maan, gevolgd door missies naar Mars en verder. 
 
Het beleid roept de NASA-beheerder op om “een innovatief en duurzaam verkenningsprogramma te leiden met commerciële en internationale partners om menselijke expansie door het hele zonnestelsel mogelijk te maken en om nieuwe kennis en kansen naar de aarde terug te brengen”. Het beleid betekent een kosmische verschuiving in focus en middelen en belooft ook een reeks innovatieve ontdekkingen die een brede economische en sociale impact kunnen hebben.
 
“Wanneer wetenschappers werken aan het oplossen van unieke problemen in het internationale ruimtestation of een shuttle-missie, kunnen ze onbedoeld een technologie ontwikkelen die later wordt gecommercialiseerd en gebruikt om ruimtevaarttechnologie ‘op de aarde’ te brengen”.
 
Deze zeven ruimtetechnologieën veranderden letterlijk het leven van miljoenen mensen over de hele wereld. Ze zijn allemaal oorspronkelijk gemaakt onder leiding van NASA en behoorden tot de slechts 75 technologieën die werden opgenomen in de Space Technology Hall of Fame, een organisatie die zich inzet om het publiek bewust te maken van de voordelen van ruimteverkenning en verdere innovatie aan te moedigen door individuen, organisaties en bedrijven te erkennen die technologieën die oorspronkelijk voor de ruimte waren ontwikkeld, effectief aan te passen en op de markt te brengen om de levenskwaliteit voor de hele mensheid te verbeteren. Sommige van de hieronder beschreven technologieën zijn bekende namen en andere zullen dat waarschijnlijk zijn. Hier zijn enkele van de beste van het beste.
 
1. ActivePure-technologie: lucht en oppervlakken reinigen en zuiveren
Geïntroduceerd in de Space Technology Hall of Fame in 2017 heette ActivePure Technology oorspronkelijk ActivePure Radiant Catalytic Ionization (RCI) -technologie en werd ontwikkeld door NASA-wetenschappers om ethyleengas aan boord van het internationale ruimtestation te elimineren. Eenmaal verworven en verder ontwikkeld door Aerus LLC is bewezen dat ActivePure Technology (zoals het nu wordt genoemd) tot 99% van de oppervlakte-micro-organismen vermindert en de luchtverontreinigingen en allergenen drastisch vermindert. Consumenten profiteren nu van deze baanbrekende technologie via de productfamilie Aerus ‘Beyond by Aerus.
 
Beyond by Aerus ‘ActivePure-technologie is getest in zowel universitaire als laboratoriumomgevingen en wordt ook gebruikt in tal van commerciële en industriële omgevingen die te maken hebben met bijzonder risicovolle IAQ-problemen.
 
Het Food Science Institute van de Kansas State University heeft tests uitgevoerd om het potentiële gebruik van ActivePure-technologie te bepalen voor de vernietiging van schadelijke verontreinigingen als een manier om voedsel te beschermen. De onderzoekers van KSU ontdekten dat ActivePure Technology niet alleen werkte op roestvrijstalen oppervlakken, maar dat het in minder tijd ook effectiever zou kunnen zijn dan een bekend gasvormig desinfectiemiddel.
 
Onderzoek door de afdeling Environmental Health van de Universiteit van Cincinnati had tot doel deeltjes te bestrijden en microben in de binnenlucht te inactiveren. Deze tests toonden een vermogen aan om luchtverontreinigingen 50 keer sneller te verminderen dan typische HVAC-filtratie.
 
ActivePure-technologie is ontwikkeld om verontreinigingen in de lucht en op oppervlakken te verwijderen en wordt momenteel gebruikt in huizen, kantoren, ziekenhuizen, kinderdagverblijven, hotels en professionele sportfaciliteiten. Het is bewezen dat het lucht- en oppervlaktevirussen, schimmels, schimmels, vluchtige organische stoffen en bacteriën zoals MRSA, E-coli en Staph vernietigt.
 
Van ultramoderne vloerverzorgingssystemen tot lucht- en waterzuiveringssystemen en meer, Aerus heeft schone, veilige en gezonde binnenomgevingen gecreëerd voor meer dan 50 miljoen bedrijven en huizen wereldwijd. Degenen die last hebben van astma of allergieën, nieuwe ouders of verzorgers, dierenliefhebbers of iedereen die een gezonder leven wil leiden, kunnen profiteren van de reinigende en zuiverende componenten van de ActivePure-technologie. “We hebben het geluk te leven in een tijd waarin ruimtevaarttechnologie en innovatie zulke opmerkelijke implicaties voor ons hier op aarde hebben”, zegt Joe Urso, Aerus LLC CEO, die samen met Andy Eide, Aerus LLC Vice President, Product Development en Productie in 2017 individueel werd opgenomen in de Space Technology Hall of Fame.
 
2. Cospas-Sarsat: op satellieten gebaseerde zoek- en reddingstechnologie
De Cospas-Sarsat-technologie werd in 2014 geïntroduceerd in de Space Technology Hall of Fame en werd oorspronkelijk in 1979 gecreëerd als een gezamenlijke inspanning van de Verenigde Staten, Frankrijk, Canada en de Sovjet-Unie als een wereldwijde benadering van satellietgebaseerde zoek- en reddingstechnologie om met behulp van GPS-satellieten die in een baan om de aarde draaien noodsignalen te lokaliseren. Tot op heden heeft deze technologie meer dan 32.000 mensen wereldwijd gered en worden er wereldwijd meer dan 1 miljoen bakens gebruikt.
 
3. FireWatch: sensoren die bosbranden detecteren
Deze technologie, gecommercialiseerd door IQ wireless GmbH, werd in 2012 geïntroduceerd in de Space Technology Hall of Fame. De technologie wordt gebruikt om bossen te bewaken en branden te detecteren met behulp van optische sensoren met hoge resolutie die op torens of masten zijn geïnstalleerd en verbinding maken met een afgelegen centraal kantoor. De sensoren kunnen meer dan 16.000 grijstinten onderscheiden, waardoor ze brand bij elk weer of op elk moment van de dag kunnen detecteren, met een detectiegraad van meer dan 90%. Tegenwoordig gebruikt meer dan 7 miljoen hectare bos wereldwijd de technologie.
 
4. Micro-algen voedingssupplementen: DHA en ARA voor zuigelingen en volwassenen
Sinds de introductie in de Space Technology Hall of Fame in 2009 is dit voedingssupplement wereldwijd bekend en wordt het gebruikt in producten van Minute Maid, Horizon Organic, Kellogg en Yoplait. De voordelen van DHA en ARA zijn essentieel voor zuigelingen en zwangere moeders, omdat het van cruciaal belang is voor een gezonde hersen- en oogontwikkeling en -functie, en ondersteunt zelfs de gezondheid van het hart bij volwassenen. Zuigelingenvoeding verrijkt met de voedingsstoffen wordt geconsumeerd door meer dan 33 miljoen baby’s in 75 landen over de hele wereld.
 
5. LADARVision 4000: gebruikt in LASIK Vision Correction Procedure
LADARVision 4000, een inductee van de Space Technology Hall of Fame uit 2004, is een laser die is aangesloten op een oogvolgsysteem om een ​​nauwkeurige hervorming van het hoornvlies te garanderen. De technologie is oorspronkelijk ontwikkeld door NASA om ruimtevaartuigen te helpen bij delicate dokmanoeuvres. Nu is een versie van de originele technologie door de FDA goedgekeurd voor LASIK-chirurgie, waardoor nauwkeurig verbeterde zichtbaarheid wordt bereikt voor miljoenen mensen over de hele wereld.
 
6. Cochleair implantaat: het gehoor herstellen bij mensen die diep doof zijn
In 1977 ontwikkelde technologie door een gehoorgestoorde ingenieur bij NASA, gebaseerd op zijn werk aan het Space Shuttle-programma om digitale implanteerbare hoortoestellen uit te vinden. De technologie werd in 2003 geïntroduceerd in de Space Technology Hall of Fame. Sinds de oprichting en aanpassingen in de afgelopen decennia is de technologie gebruikt om het eerste gehoor te herstellen bij veel mensen die vanaf hun geboorte diep doof waren, en voor het herstel van het gehoor bij mensen die doof zijn geworden door trauma of ziekte. Meer dan 66.000 patiënten hebben een cochleair implantaat gekregen en de industrie is miljarden dollars waard.
 
7. Satellietradiotechnologie: duidelijke radio-uitzendingen over de hele natie
De satellietradiotechnologie werd in 2002 opgenomen in de Space Technology Hall of Fame en loste het probleem op dat werd aangetroffen in landelijke gebieden waar uitzendingen van AM- en FM-radiostations zeldzaam waren. Sirius XM Holdings Inc. is het grootste radiobedrijf gemeten naar omzet en heeft meer dan 32 miljoen abonnees. Klanten kunnen een satellietradio-ontvanger kopen en een maandelijks bedrag betalen voor toegang tot entertainment en programmering van hoge kwaliteit die in de afgelopen jaren anders niet te beluisteren zouden zijn.