Wat is het effect van ionen op de mens?

Wetenschappers uit de biologie hebben kunnen aantonen dat negatieve zuurstofionen uit onze ademhalingslucht van essentieel belang zijn voor de stofwisseling. Met behulp van zuurstof verbrandt het lichaam voedingsbestanddelen zoals vet, koolhydraten en eiwitten tot kooldioxide en water. Het inademen van geïoniseerde lucht bevordert de concentratie zuurstof in het bloed, waardoor de afzonderlijke organen beter functioneren en de celstofwisseling verbeterd. 

Let wel, zuurstof is alleen biologisch actief, wanneer zij negatief geladen is.

De ergste “ionen-rovers” zijn elektrische geladen kunststof oppervlakten, huisstof en elektrische apparatuur. Bij een tekort aan negatieve zuurstofionen, hebben veel mensen last van nervositeit, voelen zich depressief of vermoeid, hebben een gestoorde nachtrust of hebben een verlaagde psychische of fysieke weerstand. 

De beste manier om de lucht gezond te houden bestaat dus uit het verbannen van de “ionen-rovers”, regelmatig de ruimte te luchten en gebruik te maken van natuurlijke materialen. 

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het verrijken van de lucht met negatieve ionen een positief effect op de mens heeft. Er is een duidelijke toename van de weerstand, een verbetering van het concentratievermogen en een toename van de levensvreugde geconstateerd. 

Wanneer de ionenverhouding is verstoord – de lucht te veel positieve zuurstofionen bevat, bijvoorbeeld bij een weersomslag – komen gezondheidsklachten als ‘zich niet lekker voelen’ regelmatig voor. Deze klachten zijn bijvoorbeeld een droge keel, verstopte neus, grieperig gevoel, vermoeidheid, slaapproblemen, hoofdpijn etc. 

 

Concentratie – Correlatie

Tot 50 ionen / cm3 veroorzaken fysiologische verstoringen 

1.000-2.000 ionen/cm3 minimaal benodigd voor een gezonde omgeving 

5.000-50.000 ionen/cm3 verbeteren de lichaamseigen afweer en weerstand 

50.000-100.000 ionen/cm3 doden bacteriën en verminderen infectiehaarden 

100.000-500.000 ionen/cm3 bevorderen het genezingsproces van het lichaam 

De onderstaande voordelen zijn er wanneer de lucht van negatieve ionen wordt voorzien:

Negatieve ionen zijn constant in beweging. Ze vliegen van hot naar haar, verdelen hun lading en botsen met grote snelheid op alles wat zich in de ruimte bevindt. Wordt de huid getroffen, dan is het effect hiervan vergelijkbaar met dat van een massage. De doorbloeding van de huid neemt daardoor toe, waardoor de huid er beter gaat uitzien en haargroei wordt bevorderd, de weerstand toeneemt en allergische reacties verminderen.

Ademhalingswegen, activering van de trilhaartjes

Kleine haartjes in de neus, het achterste deel van de mondholte en in de luchtpijp moeten ons voor infecties behoeden. Elk haartje groeit vanuit een enkele actieve cel. Luchtverontreiniging en een tekort aan negatieve ionen zorgen ervoor dat de trilhaartjes niet meer bewegen en dus feitelijk nutteloos worden.

Komt echter lucht met negatieve ionen in de ademhalingswegen, dan richten de trilhaartjes zich direct op en bewegen heen en weer, zoals vangarmen. Ze grijpen de stofdeeltjes uit de lucht die worden ingeademd en houden deze vast. Door speeksel en uittredende vochtige lucht worden de verontreinigingen naar buiten afgevoerd. 

Longen, slijmoplossing en reiniging

Het positieve effect van negatieve ionen op de longfunctie is onomstotelijk bewezen. Het is voor negatieve zuurstofionen eenvoudig om de longblaasjes, de alveoli, te bereiken. De negatieve lading van de zuurstofionen prikkelt de reinigingskracht van de longen. Slijm lost op en verontreinigingen worden na opname door vrije macrofagen uit de longblaasjes (alveoli) op het trilhaarepitheel gebracht en via de bovenste ademhalingswegen in de slokdarm geëlimineerd of opgehoest.